Wetenschappelijk onderzoek
Het kan het zijn dat u benaderd wordt voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Selectie van geschikte deelnemers geschiedt op basis van anonieme gegevens uit onze database (ICPC codering van ziektes en aandoeningen). Onderzoekers krijgen zonder uw toestemming geen inzage in uw medische gegevens!
Wanneer u niet gezien wilt worden door een medewerker in opleiding, en/of niet benaderd wilt worden voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek dan kunt u dit uiteraard aangeven bij de assistente. U krijgt dan een formulier om in te vullen (‘verklaring van bezwaar’). Uiteraard is dit niet van invloed op uw medische behandeling of op deelname aan andere onderzoeken.
Als praktijk werken wij mee aan verschillende wetenschappelijke projecten in samenwerking met het UMCG, zoals het AHON, GIANTT en de DOK-02 studie.
AHON staat voor Academisch Huisartsen OntwikkelNetwerk. Het AHON is een samenwerkingsplatform waarbinnen Ommelander huisartsen hun krachten bundelen met de afdelingen Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Het doel van dit netwerk is het verbeteren en vernieuwen van de eerstelijnszorg door onderzoek en opleiding.
Praktijk De Venen levert geanonimiseerde en versleutelde gegevens aan het AHON over de zorg die wij aan patiënten verlenen. Het AHON zorgt ervoor dat deze gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek of onderwijs aan medisch studenten en toekomstige huisartsen. Er worden géén gegevens zoals naam, adres of burgerservicenummer (BSN) verzameld, waarmee u als patiënt kan worden herkend. In de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek is daardoor nooit te zien van welke patiënten gegevens zijn gebruikt. De zorggegevens worden zorgvuldig en vertrouwelijk behandeld volgens de Wet bescherming persoonsgegevens. Het AHON heeft dit vastgelegd in een privacyregeling die te vinden is op de website van het AHON: www.huisartsgeneeskunde-umcg.nl/ahon
Bij vragen kunt per mail contact opnemen met het AHON op het emailadres ahon@umcg.nl
Onze huisartspraktijk werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek rond diabeteszorg binnen het zogeheten GIANTT-project. Het doel van dit project is het verbeteren van de zorg en daarmee het verminderen van complicaties bij mensen met type 2 diabetes. Onze praktijk levert gegevens aan over de verleende diabeteszorg in de regio Groningen. Naam, adresgegevens of burgerservicenummers (BSN) worden niet verzameld voor onderzoek. In de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek is daardoor nooit te zien van welke persoon de gegevens zijn gebruikt. De gegevens worden zorgvuldig en vertrouwelijk behandeld volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). GIANTT heeft dit vastgelegd in een privacyverklaring en een gegevensbeschermingsbeleid, die beiden te vinden zijn op de website van GIANTT www.giantt.nl/ .
Als u meer informatie over het GIANTT project wilt, kunt u mailen naar de projectleider van GIANTT, professor Petra Denig; e-mail p.denig@umcg.nl of de website www.giantt.nl raadplegen.
DOK-studie
Darmonderzoek bij Kinderen: DOK 2.0 studie
Onze praktijk doet mee aan een onderzoek van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMCG. Er wordt onderzocht of een sneltest in de ontlasting ons helpt om bij kinderen het onderscheid te maken tussen een chronische darmontsteking en onschuldige darmklachten. Hiermee hopen we in de toekomst onnodige belastende verwijzingen en onderzoeken te voorkomen.
Wie kan er mee doen?
Alle kinderen van 4 tot 18 jaar met langdurige buikpijn of langdurige diarree kunnen meedoen.
Heeft u interesse?
Geef dit dan aan bij uw huisarts.